donderdag 11 oktober 2012

Ergonomie!

Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van voorwerpen zodat de veiligheid, gezondheid , het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.


TIPS:


zithoogte: zorg dat je met je voeten plat op de grond zit, en dat je bekken iets hoger dan je knieën komen.


Tafelhoogte: Zorg dat je tafel op ellebooghoogte staat.


Schermhoogte: Als je recht voor je uitkijkt moet je normaal gezien op de bovenrand van je scherm kijken.De richtlijn (bovenrand op ooghoogte) gaat uit van een goede houding voor de nek.


Schermafstand: Een goede kijk afstand van het beeldscherm is op armlengte afstand.Met een uitgestrekte arm zou je het beeld moeten aanraken.De tekengrootte speelt echter ook een rol.Met de rug tegen de ruglening moet je de letters makkelijk kunnen lezen.


plaats van het scherm: om een goede lichtinval te hebben , staat het bureau best loodrecht op het venster. Om geen nadelige invloed van het heldere buiten licht te hebben, wordt ook 2 m afstand aangeraden.


toetsenbord: om de voorarmen te laten rusten op de tafel, moet er vrije ruimte zijn van ongeveer 15 cm tot het toetsenbord.


muis: om bewegingen vanuit de hele arm mogelijk te maken heeft de muis voldoende vrije ruimte nodig vlak langs het toetsenbord en dicht bij het lichaam.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten