woensdag 22 mei 2013

kamp c en aquafin

Hallo lezer,

Wij zijn overlaatst naar Kamp C en Aquafin geweest.
We gaan jullie nu kort vertellen wat we daar hebben geleerd.

Kamp C:

Kamp c is een vroegere Britse legerbasis, die vernieuwt werd, enkel de wegen zijn nog in staat. Al het bouwafval werd gerecycleerd. In kamp C leer je over duurzaam bouwen d.w.z.: bouwen met respect voor milieu en de mens. In kamp c zijn er 4 verschillende zones: de natuurzone, de infozone, de bedrijfzone en de zone voor ervaringswoningen.

Met wat moet je rekening houden bij duurzaam bouwen?
Je moet rekening houden met de ruimte, de energie, het water en het materiaal.

In het infocentrum houden ze vooral rekening met energie. Zo hebben ze niet veel lampen nodig, doordat ze heel veel licht binnenkrijgen van buiten.

We zijn ook gaan kijken naar de demowoning Casana. Casana is een woning waar je kan kennis maken met verschillende duurzame materialen. Zo is bijvoorbeeld het huis heeft een houten skelet, als isolatie wordt er stro en papiercellulose gebruikt. Het pleisterwerk bestond uit leem en de dakpannen waren van klei. Ze houden ook rekening met de energie: het huis wordt verwarmd door een centrale
verwarming die wordt aangestuurd door een serre. Door een zonneboiler krijg je warm water.


Daarna zijn we in de blokhut gaan kijken. Daar houden ze vooral rekening met het materiaal.
Daar kon je zien welke verschillende duurzame isolatiematerialen je kan gebruiken zoals: minerale wollen (vb. glaswol, rotswol), schuimen (vb. resolschuim, piepschuim,..), natuurlijk isolatiemateriaal (vb. kurk, kokos, hennep) en gerecycleerd materiaal (vb. papiercellulose, cellenglas).
Elk materiaal heeft ook zijn isolatiewaarde bv.: hout isoleert het beste en betonsteen het minst goed.
In de blokhut hing ook een warmtecamera. Met een warmtecamera kan je zien of er een koudebrug is,   dat is een isolatieverschil die onderbroken is.

Na dat we naar de blokhut zijn geweest, kwamen we terecht bij de schuur. Daar houden ze vooral rekening met water en energie. we hebben gezien dat je heel erg veel kan doen met regenwater: je kan er je wc mee doorspoelen, je huisdieren drinken geven, je plantjes water geven en het gebruiken voor je was. Duurzaam bouwen i.v.m. licht wil zeggen dat je bespaart van water en elektriciteit.
Kijk eens goed thuis rond. Heb je veel gloeilampen? Dan kan je die beter vervangen door led lampen,

omdat zij geen warmte afgeven die je niet nodig hebt.

Wat is een zonneboiler??
Een zonneboiler maakt warm water van koud water met behulp van de zon. Een donkere plaat wordt verwarmd, onder deze plaat zit een lichte plaat de warmte te behouden. Door de warmte wordt een vloeistof opgewarmd die zijn warmte dan doorgeeft aan een boilervat in het huis. 








Aquafin!

Aquafin is een waterzuiveringsstation. In aquafin wordt het rioolwater gezuiverd en het 3/4 propere water wordt dan terug in de rivier gedumpt. Het water word constant gefilterd door allerlei verschillende filters zoals: en grof rooster, een fijn rooster, een zandvanger en een vetvanger. In de
beek zitten van nature allerlei bacteriën. Die zorgen voor de afbraak van afvalstoffen. In aquafin wordt dit allemaal nagedaan maar dan in een sneller tempo.
Je zou Aquafin kunnen helpen, door een heleboel dingen niet in de afvoer te gooien zoals: grof vuil, chemische producten,...



Hopelijk ga je nu duurzaam bouwen en zorg dragen voor het milieu!

groetjes,
Manon en Lauren!