donderdag 21 februari 2013

Hey lezer!

Wij zijn overlaatst naar isvag geweest.
Nu vraag je je vast af: "Wat is Isvag??"
Wel, Isvag is een intergemeentelijke samenwerking voor afvalverwerking.
De naam Isvag staat voor: intercommuniale voor slib- en vuilverwijdering voor Antwerpse gemeentes.

Hoe werkt isvag?

1) Een volle vrachtwagen komt eerst langs een weegbrug daar wordt de vrachtwagen gewogen en op terugweg wordt de lege vrachtwagen nog eens gewogen en dan weten ze hoeveel afval er is geleverd.

2) Het afval wordt gelost aan de loskade en word gedumpt in een bunker. In totaal kan zo'n 3000 ton worden opgeslagen. In de loskade hangt een groot afzuigsysteem dat alle vieze geurtjes wegzuigt. Die lucht wordt gebruikt als verbrandingslucht.


3)Het grof vuil in de bunker wordt gemalen in de rotorschaar (een soort grote koffiemolen) daarna wordt het afval goed door elkaar gemengd door de grijpkranen.

4) Het afval wordt verwerkt in een grote oven. Dit gebeurt bij een temperatuur van 950°C.

5) Bij de verbranding komen ook vaak schadelijke stoffen vrij. Die stoffen worden natuurlijk eerst gezuiverd voordat het door de schouw naar buiten gaar.

6) De mouwenfilter speelt een grote rol in het zuiveringsproces. De filters bestaan uit 768 lange kunststofmouwen die in een kader zijn opgehangen.

7) in de rookgaszuivering besproeien ze rookgassen met water van 65° C.

8) Na de verbranding blijft er enkel nog as over. De as gaat eerst in een waterbad om af te koelen en komt daarna via een triltafel in een apparte opslagbunker.

9) Uit hetvafval wordt energie gehaald -> groene stroom